Psoriasis

Más néven pikkelysömör

Kiegészítő kezelések

Pikkelysömör (pszoriázis)

pikkelysömör a könyökönA pikkelysömör (latinosan: psoriasis) örökletes alapon kialakuló idült bőrbetegség. Az örökletesség nem mindig nyilvánvaló, különösen akkor, ha viszonylag későn (40 éves kor felett) kezdődik. A fiatalabb korban kialakuló pszoriázisnál gyakran találunk a családban érintett személyt a vérszerinti rokonok között.

Sokan "pszori"-nak becézik. A hajas fejbőrt, a könyököt és térdet szinte mindig érinti, de szinte minden testtájon jelentkezhet, az arcon szerencsére nagyon ritkán jelenik meg.


A pikkelysömör kezelése

Leggyakrabban gyulladáscsökkentő krémekkel kezelik, de számos egyéb eljárás is létezik a tünetek megszüntetésére.

Pikkelysömör - fejbőrA megfelelő testápoló használatával a gyulladáscsökkentő krémekből szükséges mennyiség jelentősen csökkenthető, ami egyrészt a mellékhatásokat mérsékli, másrészt gazdaságos is. A Sanatopic karbamid tartalma hozzájárul a bőr megnyugtatásához és a pikkelyek felpuhításához, leválasztásához. Az első megfigyelések szerint rendszeres alkalmazása meghosszabbíthatja a tünetmentes időszakok hosszát is (bár erre még nagy esetszámú felmérés nem készült). Nagyobb kép

A hajas fejbőr pikkelysömöre a fejbőr korpásodáshoz hasonlóan kezelhető

Napozás, szoláriumozás, fénykezelés (PUVA, UVB) esetén feltétlenül ajánlott a testápoló kezelés.Pikkelysömör (pszoriázis)